СУ "М. Драгинов" - мобилна версия

Религията на древните египтяни

Нови лица към урок №11 по история и цивилизации за 5. клас по новата учебна програма

Аменхотеп IV (Ехнатон)

 

фараонът Аменхотеп 4

 

Релеф от Древен Египет, изобразяващ Аменхоте 4 и съпругата му Нефертити

Фараонът Аменхотеп IV управлявал Египет през XIV в. пр. Хр. по време на Новото царство. Влияние върху управлението му и подкрепа в предприетите от него реформи оказала съпругата му Нефертити. В египетската история останал като единствения фараон, който отстоявал вярата в един-единствен бог – Атон (слънчеви диск). Това той сторил, за да намали влиянието на жреците в обществения и държавния живот на Египет. Аменхотеп IV, който приел името Ехнатон („угоден на Атон“), построил нов град Ахетатон, в който преместил столицата. Религиозните реформи на фараона не траяли дълго. Срещу тях въстанали жреците на Амон-Ра. Фараонът не получил подкрепата и на населението. Наследникът на Аменхотеп IV Тутанкамон възстановил старите богове и привилегиите на жреците.

Озирис

съвременна рисунка на египетския бог озирис

Митът за бог Озирис разказва, че той бил цар на Египет и научил хората на земеделие, но бил убит от своя зъл и завистлив брат Сет. Съпругата на Озирис – Изида, възкресила тялото му, а бог Анубис го превърнал в мумия. Озирис вече не се върнал на земята, а станал господар на подземното царство, цар на мъртвите. Порасналият син на Озирис – Хор, отмъстил за баща си и станал негов наследник на земята като цар на Египет.

 

 

Котките за египтяните

статуетка на котка - свещено животно в Древен Египет

В древен Египет котката била свещено животно. Богинята Бастет била изобразявана като котка. И това не било случайно – в ролята си на ловец на мишки тя била пръв помощник на земеделците. Съществувал закон, според който при пожар в къщата котката трябвало да бъде спасена възможно най-бързо. Човек, който неволно или умишлено убивал котка, бил осъждан на смърт.

 

 

„Книга на мъртвите“

 

„Книга на мъртвите“ не е една-единствена книга, а сборник от открити в гробниците папируси. За египтяните това били свещени текстове, а за учените – най-важният документ, който разкривал техния духовен свят. „Книгата“ е съставена от много автори. Писарите я преписвали и преправяли с хилядолетия и я илюстрирали богато. Те я продавали на близките на покойника, който бил погребван заедно с нея. Египтяните вярвали, че вписваните в нея заклинания и магии ще ги защитават и направляват в отвъдното. В „Книга на мъртвите“ били записани представите на древните египтяни за добро и лошо, за правилно и грешно, които им давали посока и смисъл в живота.