СУ "М. Драгинов" - мобилна версия

Древен Египет – държава с хилядолетна история

Нови лица към урок №9 по история и цивилизации за 5. клас по новата учебна програма

Хатшепсут – жената фараон

Хатшепсут - жената фараон

Хатшепсут е една от малкото жени, заемали престола в Египет. Тя била дъщеря на Тутмос I, съпруга на Тутмос II и фараон при неговия син Тутмос III, който бил още малък да управлява. Макар и жена, като фараон Хатшепсут носела мъжки дрехи и изкуствена брада. Управлявала Египет повече от 20 години. Водела мирна външна политика и развивала търговските връзки със съседните страни.

Големият сфинкс

 И днес той стои величествено със своите 20 м. височина пред пирамидите край гр. Гиза в Египет. Смята се, че е бил построен от фараона Хефрен (XXV в. пр. Хр.), за да пази гробницата му. Сфинксът е с тяло на лъв и глава на човек. Обикновено се изобразявало лицето на фараона.

Двойната корона на фараоните

В началото владетелите на Горен и Долен Египет имали различни символи на властта: на север – червена корона и змия, а на юг бяла корона и ястреб. Според легендата фараонът Менес – сочен за обединител на Древен Египет, започнал да носи двойна корона (червено-бяла), символ на обединената държава. За египтяните короната имала магически сили и затова фараонът не можел да я вземи със себе си в задгробния живот.